Najmanje devet osoba, uključujući petomjesečnu bebu, zadobilo je povrede u ozbiljnoj saobraćajnoj nesreći kada je vozač (28) iz austrijskog Reid im Innkreisa direktno udario u automobil kojim je upravljala državljanka BiH (27). U njenom vozilu bila su tri djeteta, među kojima i njena petomjesečna beba.

Nesreća je uključivala tri automobila. Vozač (28) je izgubio kontrolu nad vozilom, zakačio jedno vozilo, a zatim se frontalno sudario s automobilom državljanke BiH.

U automobilu državljanke BiH nalazili su se njeno sedmogodišnje dijete, petomjesečna beba, te 10-godišnje dijete njene sestre, koja je također bila u vozilu.

Na lice mjesta izašlo je šest spasilačkih ekipa, dva helikoptera i dodatne ekipe hitne pomoći. Tri vatrogasne ekipe su također bile prisutne na mjestu nesreće.

U drugom automobilu, pored 28-godišnjeg vozača, nalazili su se njegova supruga i dvoje djece (2 i 6 godina). Prema informacijama policije, najteže su povrijeđeni petomjesečna beba i dvogodišnje dijete. Svi povrijeđeni su hitno prevezeni u bolnice u Braunau i Salzburgu.

Policija još uvijek istražuje uzrok nesreće, ali se pretpostavlja da je mokar kolovoz, uzrokovan neprestanim padavinama, doprinio gubitku kontrole nad vozilom.

Nakon nesreće, svi povrijeđeni su odmah prebačeni u bolnice u Braunau i Salzburgu, gdje su im pružene hitne medicinske intervencije. Prema riječima ljekara, stanje petomjesečne bebe i dvogodišnjeg djeteta je ozbiljno, ali stabilno, dok su ostali povrijeđeni zadobili lakše do umjerene povrede.

Izvještaji s mjesta nesreće ukazuju na to da su spasioci i vatrogasci radili neumorno kako bi izvukli putnike iz smrskanih vozila. “Bilo je to prizor koji nikada neću zaboraviti. Djeca su bila prestravljena, a odrasli u šoku. Svi smo dali sve od sebe kako bismo im pomogli,” rekao je jedan od vatrogasaca prisutnih na mjestu nesreće.

Policija je započela detaljnu istragu kako bi utvrdila tačne okolnosti nesreće. Pored mokrog kolovoza, istražitelji će pregledati i tehničko stanje vozila, kao i eventualno prisustvo alkohola ili drugih supstanci kod vozača.

Stanovnici Reid im Innkreisa i Uroševca su u šoku nakon nesreće. Lokalni mediji izvještavaju da je zajednica organizovala prikupljanje pomoći za pogođene porodice. “Ovo je strašna tragedija. Naše misli su s porodicama povrijeđenih, posebno s djecom koja su prošla kroz ovaj užas,” izjavila je jedna mještanka.

Osim što se bavi uzrocima nesreće, policija apeluje na vozače da budu izuzetno oprezni u ovakvim vremenskim uvjetima. “Vožnja po mokrim cestama zahtijeva dodatnu pažnju i smanjenu brzinu. Ova nesreća je podsjetnik koliko opasni mogu biti nepovoljni vremenski uvjeti,” izjavio je glasnogovornik policije.

U međuvremenu, porodica državljanke BiH, koja je također povrijeđena u nesreći, zahvaljuje svim spasiocima i medicinskom osoblju na brzoj i profesionalnoj reakciji. “U ovakvim trenucima shvatate koliko je važna podrška zajednice i profesionalizam onih koji su prvi na liniji pomoći,” rekao je član porodice.

Kako bi se spriječile slične nesreće u budućnosti, lokalne vlasti planiraju uvesti dodatne mjere sigurnosti na cestama, uključujući bolje održavanje i označavanje kritičnih dionica. “Moramo učiniti sve što je u našoj moći da poboljšamo sigurnost na cestama i spriječimo ovakve tragedije,” izjavio je lokalni dužnosnik.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here