Jučer je u Osnovoj školi u Srbiji 13.godišnjak počinio stravičan zločin , koji je odnio devet života . Vijest se brzo proširila širom svijeta i šokirala javnost. Brojne ugledne osobe izrazile su svoju žalost i saosjećanje sa porodicama žrtava , te su otkrili da je ovaj događaj neviđena katastrofa . Povodom tragedije se oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Naime , predsjednik se obratio u vandrednom sopćenju za javnost , a predjednik je u svom govoru dao prijeloge za izvođenje sličnih tragedija u budućnosti i u svom govoru je iznio različite moguće korake , kako bi se izbjeglo ponavljanje sličnh nesreća .

Provest će se dvogodišnja zabrana izdavanja , posjedovanja i prijevoza vatrenog oružja. Izvršit će se inspekcijski nadzor nad svim izdanim dozvolama za posjedovanje oružja. Trća tačka ima za cilj regulisati kako osobe sa dozvolom posjeduju vatreno oružje . To uključuje osiguranje usklađenosti sa zakonskim zahtjevima za sigurno i odvojeno skladištenje oružja i streljiva, kao i isključivanje neovlaštenog pristupa maloljetnika ili drugih osoba bez dopuštanja.

 

 


Vučić je nagovjestio da će biti kontrola rada objekata koja pružaju obuku za rukovanje vatrenim oružjem , konrolu uslova korištenja , protokola i parametara zabrane za maloljetne i neovlaštene osobe. Vučić je također predložio smanjenje dobnih granica kaznene odgovornosti s 14 na 12 godina . Zabra medijima emitiranje programa sa nasiljem Također da se za učenike srednje škole uvede obavezna testiranja na droge svakih šest mjeseci. Naveo je slučaj K.K gdje je postojala mogućnost da je maloljenik bio svjestan svoje nesposobnosti za kazneno-pravu odgovornost , pa je s toga pomijeranje dobnih granica za krivično odgovaranje i više nego neophodno.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here