Komarci su neizbježni pratitelji ljetnih dana, a čini se da neki ljudi privlače ove napasti više nego drugi. Jedno od mogućih objašnjenja za ovu različitu osjetljivost na ubode komaraca može biti povezano s krvnom grupom osobe. Prema istraživanjima, različite vrste komaraca privlače različite krvne grupe.

Studije provedene 1970-ih sugerirale su da krvna grupa osobe može utjecati na njihovu privlačnost komarcima. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da komarci različitih vrsta mogu biti privučeni različitim krvnim grupama. Neki komarci imaju tendenciju da češće slijeću na ljude s krvnom grupom O, dok su drugi skloniji ljudima s krvnom grupom A.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Medical Entomology, azijski tigrasti komarci (Aedes albopictus), koji prenose različite viruse kao što su chikungunya, denga groznica, zika i žuta groznica, češće slijeću na osobe s krvnom grupom O u usporedbi s osobama s krvnom grupom A. Ovo može biti povezano s prisutnošću određenih antigena na površini crvenih krvnih stanica. Iako postoji moguća korelacija između krvne grupe O i privlačnosti komarcima, stručnjaci upozoravaju da učestalost uboda može biti utjecana raznim čimbenicima. Komarci se također privlače mirisom tijela pojedinca, bojama odjeće koje nose (crna i tamne nijanse ih privlače više), konzumacijom alkohola i drugim faktorima.

Naravno, važno je poduzeti mjere opreza protiv uboda komaraca, bez obzira na krvnu grupu ili bilo koje druge čimbenike. Komarci su poznati prenositelji raznih bolesti, stoga je važno koristiti sredstva za zaštitu od insekata, posebno u područjima gdje su komarci česti. Iako krvna grupa može imati neki utjecaj na privlačnost komarcima, drugi faktori poput razine tjelesne aktivnosti, trudnoće ili konzumacije alkohola također igraju ulogu. Sveukupno, kombinacija različitih čimbenika određuje koliko će komaraca biti privučeno pojedinim osobama.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here