Đorđe Balašević je legendarni kantautor i Panonski mornar , rođen je na današnji an 1953 godine. Balašević bi bio najveći umjetnik svih vremena , kada bi samo pjesme o njemu govorile. O pjevaču govori i njegova historija , načinna koji je posmatrao život , razmišljanje te kako se brinuo i kako je volio ljude oko sebe.

 

 

Balašević u svojoj karijeri nije samo kantautor , već je napisao i scenarij , kao i tumačio i glavnu ulogu u TV seriji “Specijalna redakcija” , a glumio je i u TV serijama “Vojnici” , pop ćira i pop Spira , kao i Panonski mornar .

 

 

Đorđe je za svoj rad dobio i nagradu punoljetstva , Oktobarsku nagradu Novog Sada , Estradnu nagradu Jugoslavije , nagradu za literalni doprinos u području estrade na Domanovićevim danima satire , nagradu Todor Manojloić za poseban umjetnički senzibilitet , a imovan e i UNESCO -vim ambasadoom dobre volje. Đorđe Balašević je premiuo u februaru 2021.godine . Nakon smrti u Novom Sadu je dobio više murala koji su često na meti vandala . Panonski mornar se našao u nezavidnom položaju zbog numere “Računajte na nas” , upravo ta pjesma ima jaku političku pozadinu , zbog koga su Đoleta nazivali jugonostalgičarom , ali je on i dalje tjrao po svom . Đole je bio dobar prijatelj sa Miroslavom Ilićem , a tko bi rekao s obzirom na različite žanrove , mnogi misle da se ne mogu zamisliti zajedno .Đole je bio gost jedne prilike na Miroslavovom koncertu , i zakasnio je , a poznat je po toj osobii . Tom prilikom Đole je nosio crnu košulju , koju je kasnije poklonio Miroslavu Iliću . Miroslav Ilić i dan danas , čak i poslije toliko godina čuva tu košulju i obukao ju je u jednoj emisiji na RTS-u koja je bila posvećena legendarnom Đorđetu Balaševiću.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here