Prema rečima pulmologa dr Vojislava Radosavljevića, građani trebaju obratiti pažnju na simptome postkovid sindroma nakon pandemije koronavirusa. On ističe da je važno razlikovati te simptome u zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja osobe. Mlađi ljudi koji su uslovno rečeno zdravi, a imaju probleme s otežanim disanjem, verovatno će proći bez ozbiljnih posledica. Međutim, kod senzitivnih populacija, kao što su stariji ljudi, osobe s plućnim bolestima, deca i hronični bolesnici, potrebno je obratiti se lekaru ako dopunska terapija ne pomaže.

Postkovid sindromi mogu biti nejasni i zbunjujući za lekare. Mogući simptomi uključuju bol u plućima povezan s nedovoljnom oksigenacijom, imunološke probleme, pojavu herpes zostera, dugotrajno kašljanje i druge tegobe koje ne prate jasan klinički status. Covid je novi virus koji je zašao svijetom i o njemu se nije puno znalo, isto tako i simptomi mogu biti različiti, nejasni i nisu isti kod svakoga.

Dr Radosavljević ističe da je važna higijena disanja i preporučuje pacijentima vreme posvetiti vežbama za disanje kako bi se razvio plućni mišić i poboljšalo mehaniku disanja. Nakon pandemije, fizikalna rehabilitacija pluća i razvoj plućne muskulature pokazali su se kao korisni u oporavku nakon kovida.

Govoreći o klima uređajima, dr Radosavljević upozorava na činjenicu da su oni pravi izvor virusa i bakterija. Ranije se pokazalo da klima uređaji prenose koksaki i legionelu, što je naučno dokazano. S lošom higijenom klima uređaja, bakterije postaju sve češće, a mogu predstavljati ozbiljan problem za osobe s oslabljenim imunitetom. Stoga je važno održavati redovnu higijenu klima uređaja kako bi se smanjio rizik od prenošenja infekcija, posebno u korporacijskim prostorijama koje su klimatizovane.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here