Aleksandra Mihajlović (54) je žena s mnogim titulama i ulogama. Ona je književnica, profesorica srpskog jezika u pančevačkoj gimnaziji, a uskoro će postati i doktorica znanosti. Također, ona je supruga, majka i čak baka. Ali prije nego što je postala poznata po svim tim dostignućima, njen život je prošao kroz mnoge preokrete. Malo ljudi, osim njenih najbližih, zna da je prvu godinu svog života provela u Zvečanskoj. Nažalost, njen dolazak na svijet, koji je za njene roditelje trebao biti radosan događaj, postao je problem zbog vjerskih razlika. Njen otac, musliman iz Srebrenice, poticao je iz ugledne Selmanagić obitelji. S druge strane, njena majka Jelena pripadala je katoličkoj obitelji Blažić iz Bratunca.

Iako su devedesete još bile daleko, granice su već bile podignute, uzrokujući napetosti kako unutar srpske, tako i muslimanske zajednice. Da stvari budu još složenije, njen otac je bio profesor majke u Građevinskoj školi, što je dodatno otežalo njihovu situaciju. Unatoč stabilnosti i financijskoj moći obiju obitelji, određene okolnosti su bile jednostavno neprihvatljive. Bilo je očito da je Aleksandra blagoslov više sile, budući da se njen dolazak na svijet poklopio s Božićem.

Majka Jelena nikada nije razmišljala o trajnom rastanku s vlastitim djetetom i samo njena duša istinski razumije borbu koju je prošla u pokušaju da ponovno zagrli svoju kćerku nakon što je nasilno odvedena. Sa samo 16 godina, Aleksandra je krenula pješice u Sarajevo s namjerom da ponovno vidi svog oca.

Iako joj je otac dao prezime, sve drugo je prešutio. Selmanagići je nikada nisu prihvatili, dok su je Blažići odgajali. Ipak, Aleksandra je uvijek žudjela za razumijevanjem svog potpunog identiteta. Susret s ocem predstavljao je posljednji komadić slagalice. Unatoč svim rezervama ili tuzi, odlučila se suočiti s njim u dobi od 16 godina. “Ušla sam u njegovu kancelariju i zatekla ga kako sjedi za velikim konferencijskim stolom. Nakon što sam mu prišla, predstavila sam se, a on je odgovorio: ‘Sanjao sam o ovom razgovoru koji je trajao cijeli dan i bio je zaista izvanredan. Nadala sam se drugačijem ishodu, onom koji bi doveo do daljnjeg kontakta i povezivanja. Zaključak našeg razgovora bio je emotivan, dirljiv i obećavajući, s dogovorom da se redovito viđamo i održavamo kontakt. To sam očekivala jer sam vječni optimist i uvijek se nadam najboljem.”

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here