Prema riječima meteorologa Marka Čubrila, aktuelno vrijeme će se zadržati u narednim danima uz nešto intenzivnije rashlađivanje oko 9. oktobra. U najnovijem ažuriranju na njegovom Facebook profilu, meteorolog je pružio pregled vremenskih prognoza za sredinu oktobra.

Kako je naveo Čubrilo, očekuje se približavanje slabe hladne fronte s sjeverozapada tokom dana, što može rezultirati povremenim padavinama ili pljuskovima, posebno u centralnim i sjevernim predjelima. Nedjelja će donijeti povećanje naoblake uz blagi pad temperature, a jugoistočni dio područja može doživjeti slabe kiše ili lokalne pljuskove, mada se generalno očekuje suvo vrijeme. Vjetar će puhati s sjeverozapada umjerene jačine, a prema večeri se očekuje njegovo slabljenje.

Meteorolog je prognozirao da će maksimalna temperatura za danas iznositi oko 27 stepeni Celzijusa. Međutim, u nedjelju će biti hladnije s temperaturom koja će varirati između 16 i 27 stepeni Celzijusa. U ponedjeljak će jutro biti posebno hladno, s mogućim prizemnim mrazom na višim planinama iznad 900 metara nadmorske visine. Tijekom dana, temperature će rasti, s maksimalnim rasponom između +20 i +25 stepeni Celzijusa. Do srijede se očekuje relativno toplo vrijeme. Nakon toga, dolazi oslabljeni hladni front, koji može uzrokovati povremene slabe kiše, pojačati sjeverozapadni vjetar i blago sniziti temperaturu. Maksimalne temperature oko 6. oktobra bit će u rasponu od +15 do +22 stepena Celzijusa.

Čubrilo je također napomenuo da postoji mala šansa za pad temperatura oko 9. oktobra, ali trenutno meteorološki modeli ne pružaju dovoljno podrške za tu prognozu. Međutim, nakon 13. oktobra, povećava se mogućnost značajnijeg zahlađenja, s nagovještajima za veće promjene vremena sredinom mjeseca. Ukratko, u iduće dvije sedmice možemo očekivati uglavnom suho i toplo vrijeme, s povremenim osvježenjima. Međutim, promjene su moguće u drugoj polovini mjeseca.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here