Film “Varljivo leto 68.” je kultni film koji je ostavio snažan utisak na mnoge generacije na ovim prostorima. Malo je onih koji nisu barem jednom odgledali ovaj film, a mnogi su ga pogledali i više puta. Iako je prošlo mnogo godina od njegovog originalnog prikazivanja, film se i danas često reprizira na mnogim regionalnim televizijama, što svedoči o njegovoj trajnoj popularnosti.

Jedna od najpoznatijih scena u srpskoj kinematografiji je ona u kojoj glumac Slavko Štimac hvata za grudi lijepu pekarku Jagodinku Simonović. Ta scena je postala ikonična i nezaboravna za mnoge gledaoce. Međutim, malo ko zna da se glavni glumac, Slavko Štimac, u stvari stidio te scene.

“Film u stvari govori o studentskim demonstracijama iz ’68. Pitao bih te ja kada bi te deset hiljada puta pitali za ‘Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi’. Kad god me sretnu, ‘Eee, Jagodinka!’. Na neki način mi je neprijatno što se taj film pamti po toj sceni”, izjavio je Štimac jednom prilikom. On je dodao da mu ljubavne scene koje je snimao nisu bile prijatne, bez obzira na njegove partnerke u filmovima ili serijama. Za njega, kada nema prave hemije, takve scene gubi suštinsku potrebu. Međutim, vremenom se navikao na glumački posao i na takve zahtevne scene.

Kada je reč o spomenutoj sceni sa Jagodinkom, Štimac je istakao da je ona ispala onako kako je očekivao. Iako mu je bilo sramota kada je prvi put gledao sebe u toj sceni, razumeo je da je to deo glumačkog zanata. Glumci se, kroz iskustvo i praksu, naviknu na takve situacije i razviju profesionalni pristup ovim zahtevnim trenucima na filmskom platnu. Slavko Štimac je, bez sumnje, ostavio dubok trag u domaćoj kinematografiji, a njegove glumačke veštine su bezvremenske i ostaju u sećanju brojnih ljubitelja filma.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here