Pjevačica iz Hrvatske , po imenu Morena Marjanovic je bila učesnica rijalitija , tako ju je javnost i upoznala , a vijest o njenoj smrti je šokirala sve . Naime , Morena je imala samo 37.godina , a ovu tužnu informaciju je za medije potvrdio njen bivši muž Manuel Curi , koji je rekao da je pjevačica preminula od leukemije , koju je jednom uspjela pobijediti , ali se bolest ponovo vratila.

 

 

Poznato je da je leukemija opaka bolest koja je odnijela veliki broj života , među kojima su poznate ličnosti , kao i poznati fudbaler i trener Siniša Mihajlović , koji je od iste bolesti preminuo ktrajem prošle godine . Do leukemije dolazi kada se u našoj koštanoj srži dešava nekontrolisano razmnožavanj ćelija u krvi i uglavnom se radi o bijelim krvnim zrncima , i u našoj krvi se pojavljuje veliki broj nezrelih leukocita koji ustvari predstavljaju ćelije leukemije.

 

 

Ćelije se brzo razmnožavaju i potiskuju zdrave ćelije , i u krvotoku smanjuju koncentraciju krvnih pločica . Leukemija je otkrivena prije skoro dva vijeka , i nakon toliko istraživanja , još uvijek nije otkriven stvaran uzrok kao ni lijek za ovu opaku bolest. Ipak se smatra da je njen nastanak povezan sa genetikom , ali da uticaja ima i spoljnih faktora. Glavni simptom lekemije je anemija , koja se može prepoznati po blijedoj koži, slabosti , brzom zamaranju , i mogu se pojaviti i srčane smetnje. Drugi simptom je pojava modrica i malih tačaka krvarenja na koži , a često dolazi i do infekcije jer je oslabljen imunološki sistem. Pored toga se može javiti i bol u lijevoj strani stomaka zbog uvećane slezene koja izaziva i povraćanje.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here