Osmogodišnja djevojčica koja je godinama trpjela nasilje i zanemarivanje od, kako se sumnja, svog oca Uroša Pašajlića (38) u stanu u Mirjevu, je jedva preživjela psihičku, kao i fizičku torturu, a da niti jedna od nadležnih državnih institucija nije to primijetila, te je nesretno dijete bilo nevidljivo za sistem tri godine. Tako je nekoliko godina prije otkrivanja ovoga slučaja i hapšenja njenog oca, ova djevojčica živjela u kadi, te je bila zapuštena i neuhranjena, a javnost nije bila dobila odgovor ko je kriv što je ostavljena na milost i nemilost takvom ocu

Kako su pisali mediji u Srbiji Uroš Pašajlić se dok mu je supruga bila trudna 2015. godine liječio se na klinici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, odakle je krajem iste godine otpušten. On se nakon toga vodio kao liječeni narkoman, te navodno, više nije koristio droge i alkohol godinama nakon toga, da bi se kasnije zaposlio u jednoj njemačkoj kompaniji.

Izvor blizak slučaju je otkrio da je Pašajlić 2016. podnio zahtjev za starateljstvo, a Centar za socijalni rad je iste godine podnio tužbu da se majci oduzme starateljstvo u potpunosti, a ocu tek djelimično, a onda su sudski vještaci klinike “Laza Lazarević” počeli vještačenje njegovog ponašanja.

Jedan od vršilaca ovoga procesa je otkrio da je u trenutku kada je vršena provjera Pašjalića, ovaj bio stabilan, te da je tokom vještačenja njegovog ponašanja se dalo zaključiti da je on podoban roditelj, i to se po ovome izvoru pokazalo kao tačno, ali u kraćem narednom periodu. Isti izvor je istakao da u ovakvim porodicama, odgovornost nakon presude uglavnom je na Centru za socijalni rad koji je u obavezi da prati situaciju i odnos roditelja i djeteta.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here