Većina zaraženih osoba, otprilike 80 posto, ne pokazuje nikakve uočljive simptome infekcije. Međutim, oko 20 posto zaraženih može imati blage simptome, uključujući groznicu, glavobolju, mučninu, povraćanje, oticanje limfnih žlijezda ili osip sličan velikim boginjama. Ovi simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana, ali ponekad mogu potrajati nekoliko sedmica.

Kod oko jedne od 150 zaraženih osoba razvija se teška klinička slika s upalom mozga (encefalitis) ili upalom mozga i kičmene moždine (meningitis), što se naziva neuroinvazivni oblik bolesti. Tada se mogu javiti ukočenost vrata, dezorijentacija, koma, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Ovi simptomi mogu trajati nekoliko sedmica, uz moguća trajna neurološka oštećenja. Osobe starije od 50 godina imaju povećan rizik od razvoja neuroinvazivnog oblika bolesti.

Za dijagnozu bolesti koristi se laboratorijsko otkrivanje IgM antitijela na virus Zapadnog Nila u serumu i likvoru. Trenutno ne postoji specifična terapija za ovu bolest, ali većina pacijenata se oporavi potpuno u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci. U težim slučajevima, hospitalizacija može biti potrebna za liječenje pacijenata. Važno je pridržavati se preventivnih mjera za smanjenje rizika od ujeda komaraca i širenja bolesti. Na sve treba paziti jer sada se klima promjenila i samim tim cijela priroda i njen tok se poremetio.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here