U talijanskim restoranima nedavno su se dogodili incidenti koji su izazvali nezadovoljstvo kod gostiju, ostavljajući ih ogorčenima nakon obroka. Jedno od takvih iskustava podijelila je blogerica Selvađia Lukareli, koja je svoje nezadovoljstvo izrazila nakon što je jela u restoranu u Finale Ligureu, gradiću blizu Genove. Lukareli je zatražila prazan tanjur od svog konobara kako bi podelila obrok sa svojom kćeri. Međutim, restoran joj je naplatio dva eura za taj prazan tanjur, nazivajući ga “piattino condividente” ili tanjur za deljenje, kako je preneo Scatti Digusto. Takođe, na računu joj je bila i naknada za postavljanje stola od 7,5 eura, što je uobičajena praksa u tom području.

Ukupan račun iznosio je 55,5 eura. U odgovoru na Lukarelijevu kritiku, restoran je opravdao svoju praksu naplaćivanja za deljenje tanjura tvrdeći da je to standardna komercijalna praksa. Pojasnili su da prazan tanjur nije samo prazan tanjur, već dodatna porcija za drugu osobu. Kada gost traži da se obrok deli između dve ili tri osobe, to zahteva dodatno posuđe, pribor za jelo, salvete i vreme osoblja, što se odražava na dodatne troškove menija, prema objašnjenju vlasnika restorana. Prema izveštajima italijanskih medija, regija Ligurija na severu Italije spada u jednu od najskupljih turističkih destinacija, a cene od La Spezije do Alassija svake godine rastu.

Slična situacija nije strana ni Hrvatskoj. Mlada turistkinja Teona iz New Yorka nedavno je na platformama poput TikToka i Instagrama podelila svoje zaprepašćenje zbog računa iz restorana na Hvaru. Ukupni iznos računa bio je 402,42 eura. Ona je pohvalila kvalitet hrane kao izvanredan. To je rezultat konobarevih sugestija za predjelo i glavno jelo, koje su prihvaćene. Konobar je čak pitao koliko su gladni, a odgovor nije bio “jako gladni”.

Njujorčanka je izrazila razočaranje, razmišljajući koliki bi račun bio da su se više “založili” za obrok. Takođe je hvalila smeštaj na Hvaru i sam otok, ali je naišla i na kritike komentara koje je ostavila na računu. Dok su neki korisnici društvenih mreža složili da su cene visoke, drugi su izrazili negodovanje prema stavu njenog komentara.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here