Štitnjača ili štitna žlijezda je endokrina žlijezda i koja koristi jod za proizvodnju hormona i regulisanje metabolizma. Potiče rast utiče na ostale važne tjelesne funkcije.
Na funkciju šitne žlijezde mogu uticati razni faktori koji mogu izazvati mnoge zdravstvene probleme.

 

 

 

Rak štitnjače je učestaliji ko žena nego kod muškaraca, mada se može pojaviti u oba spola iu bilo kojoj životnoj dobi. Najčešće se pojavljuje kod žena u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je kod muškarca češći u šezdesetim i sedamdesetim godinama. Trendovi u svijetu ukazuju na značajan porast nobvooboljelih od raka štitnjače. Veliki dio porasta novooboljelih pripisuje se boljoj dijagnostici, a većina tog porasta je zbog porasta broja najčešćeg tipa raka štitnjače, papilarnog karcinoma.

 

 

Kao kod većine oboljenja, rak štitnjače nema simptoma i to je jedan od razloga zbog kojeg se rak štitnjače najčešće otkriva tokom dugih pregleda. Ovo su simptomi koji su vrlo rijetki , ali ako se jave potrbno je odmah reagirati. Promjene u glasu, iskašljavanje krvi, poteškoće prilikom gutanja ili disanja, ekstremna dijareja, velika kvržica na dnu vrata, otečeni limfni čvorovi.Neki pacijenti sa diferenciranim rakom štitnjače koji su vrlo mali i ograničeni uopće se ne liječi. Umjesto toga oni su pod aktivnim nadzorom.Rak štitnjače je nenormalan rast stanica štitnjače koji se može proširiti na druge dijelove tijela . Nastaje kada stanice štitnjače koje čine leptirastu žlijezdu koja se nalazi ispod glasnica zbog genske mutacije pođu nekontrolisano rasti.Budući da postoji više vrsta raka štitnjače s različitim stupnjem agresije način liječenja raka također je poprilično individualan . Vrlo je bitno na vrijeme kontrolisati štitnjaču.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here