Tajni podzemni grad poznat kao “Kamena devojka” izgrađen je u potpunoj tajnosti, a njegova tačna namena i plan korišćenja ostali su misterija sve do danas. Ovaj podzemni lavirint, čiju je izgradnju naredio kralj Aleksandar Karađorđević 1931. godine, nalazi se u Malom Zvorniku i samo je pet osoba tada bilo upoznato sa postojanjem ovog tajnog grada. Robijaši su bili angažovani za kopanje i betoniranje lavirinta, a dovodili su ih i odvodili noću kako ne bi znali gde se nalaze niti šta tačno grade. Dokumenti koji bi otkrili tačnu namenu ovog tajnog projekta do danas nisu pronađeni.

Dugo vremena, podzemni grad je bio zatvoren za javnost. Međutim, 2011. godine vrata su otvorena za turiste i od tada ga je posetilo više od 20.000 ljudi. Potrebna je velika finansijska podrška za potpunu rekonstrukciju ovog tajnog grada, budući da je tokom godina većina stvari iz njega uklonjena. Ministarstvo turizma obezbedilo je deo sredstava za obnovu.

Izgradnja “Kamene devojke” je sprovedena u tajnosti s ciljem da služi kao ratno komandno mesto za kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Godinama je podzemni grad čekao na rekonstrukciju. “Ovo je jedan od najznačajnijih objekata na teritoriji opštine Mali Zvornik, s obzirom da je jedinstveni objekat te vrste koji je kraljevska porodica Karađorđević izgradila na teritoriji bivše Kraljevine Jugoslavije”, izjavio je Vojislav Stamenković iz Kabineta predsednika opštine Mali Zvornik. “Tajni grad” nalazi se u brdu blizu pešačkog mosta koji povezuje dve obale reke Drine. Zatvorenici su kopali ovaj podzemni grad, a dovodili su ih sa povezom preko očiju kako bi zadržali tajnost lokacije. Prostire se na oko 5.000 kvadratnih metara, sa oko hiljadu i po metara hodnika i otprilike 70 prostorija. Pretpostavlja se da je mogao primiti između tri i pet hiljada ljudi.

“Kamena devojka” je korišćena samo jednom, kada je kralj Petar Drugi Karađorđević proveo poslednje dane u Srbiji pre odlaska u izgnanstvo. Opština Mali Zvornik je tek 2013. godine prenela vlasništvo nad “Kamenom devojkom”. Sa ograničenim budžetom, postavljeno je osvetljenje, a u narednom periodu će biti izrađen projekat za rekonstrukciju koji će finansirati Ministarstvo turizma. Mnogo se očekuje od rekonstrukcije Podzemnog grada u Malom Zvorniku. Ideja je da “Kamena devojka” postane ne samo turistička atrakcija Malog Zvornika, već cele Srbije.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here