Kada je reč o pristupačnom i nutritivno bogatom voću, banane su vodeći izbor. Nisu samo ukusne, već pružaju i mnoge zdravstvene prednosti. Bez obzira želite li smanjiti težinu, poboljšati varenje ili podržati zdravlje srca, banane su idealan izbor za vas. Dodatno, naučna istraživanja podržavaju ove tvrdnje, čineći ih odličnim izborom za sve koji teže uravnoteženoj i zdravoj ishrani. Kada razmatramo banane, često se fokusiramo samo na voće i olako zanemarujemo koru. No, ono što mnogi od nas propuštaju shvatiti jest da kora nije samo jestiva, već je i bogata nutritivnim prednostima. Dok je često odbacujemo, u azijskim kulturama koru banane često pripremaju i konzumiraju na različite ukusne načine.

 

 

Kora banane sadrži obilje vitamina B6 i B12, te magnezija i kalija. Suprotno tome, unutrašnjost banane sadrži ove tvari u manjim količinama. Nutritivni sastav jedne banane u odnosu na dnevne potrebe našeg tijela izgleda ovako: svega 2 posto dnevnih potreba za vlaknima, ključnim za podršku zdravoj probavi i smanjenje rizika od dijabetesa. Vitamin C, ključan za očuvanje imunološke funkcije, prisutan je u količini od 17 posto dnevnih potreba. Također, banana pridonosi s 20 posto dnevnih potreba tijela za vitaminom B6, nutrijentom koji podržava pretvaranje hrane u energiju. Kako banana sazrijeva, njezina kora prolazi kroz transformaciju, postajući tanja i mekša. Istovremeno, sama banana postaje sve slađa, što je čini ne samo ukusnijom već i lakšom za konzumiranje. Ako nivo zrelosti nije dovoljan, banana se može dodatno pripremiti kuhanjem na pari ili pečenjem.

 

 

U slučaju da, unatoč svim naporima, banana ostane neupotrebljiva za konzumaciju, može se prenamijeniti u razne druge svrhe. Ostavljanjem kore banane u vodi nekoliko dana možete dobiti vodu bogatu hranjivim tvarima koju možete koristiti za zalijevanje cvijeća. Ta voda sadrži obilje dodatnih hranjivih tvari koje će značajno doprinijeti jačanju i vitalnosti vaših biljaka. Kora također može poslužiti kao koristan dodatak pri kuhanju mesa. Da biste zadržali vlagu u mesu tijekom procesa pečenja, jednostavno stavite koru banane ispod njega u pećnicu.

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here