POTREBNI SASTOJCI:

  • 1 baguette ili stari kruh, narezan na otprilike 8 komada
  • 6 jaja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 mali luk, sitno narezan
  • 250 mililitara mlijeka (otprilike 1 šalica)
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice crnog papra
  • ¼ žličice paprike
  • ¼ žličice češnjaka u prahu
  • 140 grama sira, sjeckani, po želji

NAČIN PRIPREME:

Započnite pripremom svih potrebnih sastojaka. Prvo, zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Dok se pećnica grije, pripremite lim za pečenje tako da ga namastite maslacem ili s malo ulja kako biste spriječili lijepljenje. U većoj zdjeli, uzmite pjenjaču i dobro umutite jaja zajedno s mlijekom. U smjesu dodajte sol, crni papar, papriku i češnjak u prahu. Ove začine će dodati bogatstvo okusa jelu i pomoći da se svi sastojci lijepo sjedine.

Nakon što ste umutili smjesu, možete započeti s slaganjem. Polovicu kriški kruha posložite na pripremljeni pleh, pazeći da ih rasporedite ravnomjerno. Zatim na kruh pospite polovicu nasjeckanog sira. Sir može biti bilo kojeg tipa prema vašem ukusu – mozzarella, cheddar ili čak feta će dobro poslužiti. Prelijte polovicu smjese od jaja preko kruha i sira. Ovaj korak je važan jer će omogućiti da se svi sastojci sjedine tijekom pečenja.

Na ovaj sloj kruha dodajte preostale kriške. Ovaj sloj će pomoći da se stvori lijepa tekstura i da se jaja ravnomjerno rasporede. Prelijte ostatak smjese od jaja preko gornjeg sloja kruha i dobro se pobrinite da svaki komad kruha bude dobro natopljen tekućinom. Na kraju, nanesite preostali sir na vrh, jer će se on lijepo otopiti i stvoriti zlatnu, hrskavu koricu.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 15 minuta ili dok se jaja ne stvrdnu, a sir ne otopi i ne porumeni. Kada je jelo gotovo, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Ovo je važno jer će jelo, kada se malo ohladi, biti lakše rezati i servirati.

SAVJETI I VARIJACIJE:

Ovaj recept je vrlo prilagodljiv. Možete koristiti različite vrste kruha, uključujući svježi bijeli kruh, kruh od cijelog zrna ili čak kroasane. Svaka vrsta kruha može dodati svoj jedinstveni okus i teksturu. Ako nemate punomasno mlijeko, možete koristiti nemasno mlijeko, vrhnje ili čak mlijeko bez laktoze.

Za dodatni okus, razmislite o dodavanju nekih mesnih sastojaka poput kuhane slanine, kobasica ili šunke. Ovi sastojci će dodatno obogatiti jelo i pružiti vam dodatnu dozu proteina. Ostaci se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana, što ovaj recept čini izvrsnim za pripremu unaprijed.

DODATNI SAVJETI:

  1. Mogućnosti sira: Eksperimentirajte s različitim vrstama sira kako biste postigli raznolike okuse i teksture. Možete kombinirati više vrsta sira ili čak dodati neke specijalne sireve poput blue cheese-a ili brie-a za sofisticiraniji okus.
  2. Začini: Uz klasične začine, dodavanje suhog origana, majčine dušice ili bosiljka može unijeti nove dimenzije okusa. Ako volite ljutinu, malo čili praha može jelu dati dodatni šarm.
  3. Povrće: Uključite nasjeckano povrće poput rajčice, paprike ili špinata kako biste poboljšali nutritivne vrijednosti. Lagano poprženo povrće može se dodati između slojeva kako bi se poboljšala tekstura i okus.
  4. Meso: Ako uživate u mesnim dodacima, razmislite o dodavanju pečene piletine, šunke ili kobasice. Pobrinite se da meso prethodno ispržite kako bi se okusi dobro povezali.
  5. Kruh: Ako imate stare kriške kruha, možete ih malo osvježiti tako što ćete ih staviti u pećnicu na nekoliko minuta prije pripreme. Ovo će pomoći da se ne raspadnu tijekom pečenja.
  6. Priprema unaprijed: Ovo jelo možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 24 sata prije pečenja. Ovo je savršeno za jutra kada ste u žurbi, a želite uživati u domaćem doručku.
  7. Grijanje: Ako imate ostataka, najbolje je zagrijati ih u pećnici ili na tiganju kako biste povratili hrskavost kruha. Mikrovalna pećnica može učiniti kruh mekšim, pa je bolje izbjeći taj način.

Uživajte u pripremi ovog ukusnog jela i eksperimentirajte s raznim kombinacijama sastojaka prema svom ukusu! Ovaj jednostavan, ali ukusan recept je savršen za doručak, brunch ili čak laganu večeru. Svaki put kada ga pripremite, možete otkriti nove okuse i teksture, a vaša obitelj i prijatelji će sigurno uživati u svakom zalogaju!

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here