BITNE KOMPONENTE:

– 3-4 paprike, bez vrhova i sjemenki
– 1 glavica luka, sitno narezana
– 1-2 patlidžana, narezana na kockice
– 1-2 češnja češnjaka, mljevena
– 450 grama krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
– Šaka nasjeckani kopar
– 2 žlice maslaca
– 1/4 šalice mlijeka
– 100 grama nasjeckane mozzarelle za pizzu
– Osušeni origano, po ukusu
– Sol i papar po ukusu.

POSTUPAK PRIPREME:

Ove punjene paprike, prepune aromatične mješavine pire krumpira, ukusnog patlidžana i sira, ne samo da su ukusne, već pružaju i ugodan i ispunjavajući obrok. Ovaj recept je odličan izbor za ručak ili večeru, a možete ga poslužiti i kao prilog uz meso.

Započnite zagrijavanjem pećnice na 190 stupnjeva dok pripremate paprike. Uklonite vrhove i sjemenke sa svake paprike, a zatim ih stavite sa strane. Ove paprike će biti temelj za vašu ukusnu punjenu deliciju.

Dok se pećnica zagrijava, pripremite krumpir narezan na kockice tako da ga kuhate u slanoj vodi dok ne omekša, što bi trebalo trajati otprilike 15 do 20 minuta. Kada je kuhan, ocijedite krumpir i pomiješajte ga s maslacem i mlijekom, mutite dok ne dobijete glatku konzistenciju. Začinite solju i paprom, pa ostavite sa strane da se ohladi. Ovaj proces gnječenja krumpira dodaje bogatstvo i kremastost punjenju.

U tavi zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri i pirjajte nasjeckani češnjak zajedno sa sitno nasjeckanim lukom dok luk ne postane proziran. Zatim ubacite kockice patlidžana i kuhajte ih dok ne omekšaju i porumene, dodajući sol, papar i origano kao začin. Patlidžani dodaju divan, mesnat okus i teksturu punjenju, a njihova priprema na visokoj temperaturi omogućava im da se lijepo karameliziraju.

Kad se krumpir ohladi, pomiješajte ga s nadjevom od patlidžana, umiješajte nasjeckani kopar i dobro umiješajte polovicu naribane mozzarelle. Ova kombinacija sastojaka stvara složen okus koji će zasigurno zadovoljiti vaše nepce.

Pripremljene paprike punite nadjevom, pazeći da budu dovoljno napunjene. Naslagane paprike posložite u posudu za pečenje, držeći uspravan položaj. Svaka paprika trebala bi biti ispunjena do vrha kako bi svaki zalogaj bio bogat i ukusan.

Svaku punjenu papriku pospite ostatkom sira mozzarella, a zatim pokrijte lim za pečenje aluminijskom folijom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta. Nakon što to vrijeme prođe, skinite foliju i nastavite peći dodatnih 10-15 minuta, ili dok paprike ne omekšaju, a sir na vrhu ne postane pjenušav i lagano zlaćan. Ovaj proces pečenja omogućuje paprikama da postanu mekane, dok se sir lijepo zapeče na vrhu.

Prije posluživanja punjene paprike izvadite iz pećnice i ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade. Ovaj korak je važan kako bi se nadjev malo stegnuo i olakšalo rezanje.

Dodatni savjeti:

1. Odabir paprika: Odlučite se za dovoljno velike paprike da se lako pune, a da zadrže svoj oblik tijekom procesa pečenja. Odaberite čvrste i zdrave paprike koje ne pokazuju znakove oštećenja. Dobro odabrane paprike osigurat će da vaša jela budu ne samo ukusna, već i vizualno privlačna.

2. Pravilno kuhanje krumpira: Za lako gnječenje i miješanje s ostalim sastojcima ključno je osigurati da krumpir bude potpuno kuhan. Vilicom provjerite jesu li potpuno mekani. Ako su komadići krumpira premali, mogu se brzo prekuhati, dok preveliki mogu zadržati svoju čvrstoću.

3. Pravilno punjenje paprika: Pazite da paprike dovoljno napunite, a da ih ne prepunite. Ravnomjerno rasporedite nadjev kako bi svaka paprika bila jednako ukusna. Preporučuje se ostaviti malo prostora na vrhu kako bi se nadjev mogao širiti tijekom pečenja.

4. Korištenje folije za pečenje: Prekrivanjem paprike aluminijskom folijom u početnoj fazi pečenja zadržava se vlaga i omogućuje ravnomjerno omekšavanje. Kasnije skidanje folije omogućit će siru da lijepo porumeni i postane hrskava tekstura. Ovaj trik pomaže da se izbjegne sušenje nadjeva.

5. Predloženi prilozi: Uz punjene paprike, razmislite o ponudi svježe salate, hrskavog kruha ili dodataka poput umaka od rajčice ili kiselog vrhnja za poboljšanje okusa i teksture. Ove kombinacije učinit će obrok još svežijim i ugodnijim.

6. Promjena trajanja pečenja: Ako primijetite da paprike ne omekšaju ili da se sir na vrhu ne zapeče kako bi trebao, prilagodite vrijeme pečenja ovisno o vašoj pećnici i zahtjevima paprika. Budući da se svaka pećnica razlikuje, važno je paziti na proces pečenja. Ako niste sigurni, uvijek je bolje provjeriti ranije nego kasnije.

Ovaj recept za punjenu papriku idealan je za ručak ili večeru s obitelji i prijateljima. Može se uživati kao glavno jelo ili kao prilog uz meso. Svojim robusnim okusima i raznolikošću sastojaka sigurno će se svidjeti svima koji jedu. Uživajte u svakom zalogaju, a ovaj recept možete prilagoditi i dodavanjem svojih omiljenih sastojaka! Zabavite se pripremajući i uživajući u ovom ukusnom jelu!

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here