Prije tri dana Srbiju je pogodila neviđena tragedija , i masovno ubistvo od strane maloljetnika. Tragedija koja se dogodila u osnovnoj školi , zavila je cijelu Sbiju , ali i region u crno , a vijest se vrlo brzo proširila i u svjetske medije. Na društvenim mrežama počele su se dijeliti objave koje upućuju da je sistem kao i društvo zakazali , te da se moramo zapitati gdje griješimo naročito u odgoju djeteta.

 

 

Nakon tragedije , koja se do sada nije dogodila u Srbiji , javni diskurs ustrae na pripisivanju odgovornosti za dječakovu sudbonosnu odluku koja je ugasila tolike živote . Je li vršnjačko nasilje bilo katalizator ili je ipak dječak sociopat ili psihopat. Mnogi smatraju da gavni uzrok leži u društvenim mrežama , nasilnim video igrama . Alternativno , dječakov otac je djelimično kriv , jer ga je sa 12 godina naučio kako da rukuje sa vatrenim oružjem , a njime trenira taktičke simulacije “Airsofta”.

 

 

Poznato je da je “Airsoft” trening sličan painball aktivnostima , otvoren za sve uzraste i uključuje ponašanje borbe sa pravim oružjem i vojnim strategijama . U obuci se koriste pištolji i puške koje su precizne replike stvarnog vatrenog oružja , a naoružane su plastičnim kuglicama od 6mm. Budući da lopte ne ostavljaju nikakve vidjeljive tragove , sistem časti ključan je tokom treninga , a igrači se moraju osloniti na međusoban integritet i otvorenost kako bi priznali da su pogođeni. Ugledni doktor Vladimir Kecmanović je otac dječaka koji je počinio zločin , porijeklom e iz Beograda , a na svom Facebook profilu često objavljuje fotografije sa treninga airsofta. Na ovim fotografijama možemo vidjeti kako nosi punu vojnu opremu . Navodno je jedno pokušao uključiti sina u svoju zabavu , međutim , ono što je počelo kao zbližavanje oca i sina , završilo je užasnim masakrom.

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here