Turski putopisac Evlija Čelebija davno je zapisao da je na području oko manastira Rača kod Bajine Bašte živjelo 300 monaha skrivenih u gustoj šumi. Oni su se bavili prepisivanjem crkvenih knjiga, a sa srpskim narodom su na tom području živjeli oko 40 godina, te su danonoćno radili i stvarali, a preko dana su se bavili i poljoprivredom, stočarstvom, dok bi noću uz svjetlost svijeća prepisivali knjige. Jedan detalj o njihovom životu u blizini Skita Svetog Đorđa sasvim slučajno je pronašao Milan Nikolić iz Bajine Bašte dok je tim predjelima neobavezno šetao sa svojom suprugom:

” Ugledali smo vinovu lozu kako raste usred šume. Odmah sam se zapitao kao je opstala u tom ambijentu i koliko je stara. Pošto odgovore nisam mogao lako da dobijem, kontaktirao sam Institut za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu, gdje su me uputili na profesora Miroslava Nikolića koji se bavi istraživanjem starih sorti vinove loze na našem području. Кasnije je moj primjerak sa još 163 iz Srbije uputio na Institut za vino i vinovu lozu u Španiji” – kaže Milan.

Nakon istraživanja, zaključeno je da je ta vinova loza posađena još prije 15 vjekova, a Milan je izrazio želju da ti vinovu lozu sa mjesta gdje su je našli presade na neko drugo mjesto kako bi bila sačuvana, ali je dobio negativan odgovor i to iz opravdanih razloga: ” Stručnjaci smatraju da bi to bila greška jer grožđe koje je odrastalo u šumi ne poznaje lijekove, ali ni bolesti tako da ne bi moglo da preživi u pitomim uslovima i uz razna prskanja kojima mi tretiramo naše biljke kako bi bile zdravije” – dodaje Milan. Da je ovaj dio prava arheološka riznica, pokazalo se i samim otkrivanjem Skita Svetog Đorđa, a prilikom tadašnjih iskopavanja otkrivena je vinova loza. Iako veoma sitno, grožđe je rađalo svake godine, a nedaleko od tog mjesta su pronađene i amfore za vino:

” Кako je neprijatelj upadao u manastir prepisivači su bježali u šumu i tako su se stacionirali ovdje gdje je Skit Svetog Đorđa. Nalazi se na četrdeset minuta hoda od manastira Rača uz istoimenu rječicu. Ovo mjesto skriveno u gustoj šumi nekad je bilo i nadaleko poznato po svojoj ljekovitosti pa su ovdje spas i izlječenje tražili putnici namjernici iz dalekih gradova. Topla voda sa izvora Lađevac provjereno liječi od šuge i drugih kožnih bolesti. U davna vremena kad nije bilo apoteka Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije” – priča mještanin Blagomir Ristić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here