Svi smo mi svjedocima vremenskim prilikama koje imamo ove zime, koja je po mnogima nikada toplija i skoro bez ikakvih snježnih padavina, osim u nekim planinskim predjelima, ali i to malo snijega, po mnogima nije vrijedno pomena, kako je sve to izgledalo i nekim godinama prije. Klimatske promjene su uticale da ove godine zime skoro i da nemamo, a i temperature su i u decembru i u januaru rijetko kada bile ispod nule, a to stvara moguće probleme. Tako iznenađenjima u voćnjacima u Srbiji ove zime nema kraja. Nakon što su usprkos najhladnijem godišnjem dobu procvjetale maline širom Srbije, sada su u selu Šatornja kod Topole svoje pupoljke pripremile i kajsije kao da je proljeće u punom jeku:

„Iako iz godine u godinu imamo sve toplije zime, nikada se nije desilo da se ovako rano kajsija pripremi za cvjetanje, samo što se nisu otvorili pupoljci. Ovako nešto se po prirodi ove biljke dešava u proljeće”, kaže za medije domaćin Dragan Novaković. On je dodao da se baš i nije obradovao zbog ove pojave, jer bi to moglo da dovede do nekih negativnih posljedica u narednim mjesecima: “Ako kajsija porani sa cvjetanjem može da dođe do oštećenja uslijed poznih proljetnih mrazeva, a šta će tek sada biti ne smijem ni da mislim, uglavnom strahujem ne samo za ovo voće već uopšte za poljoprivredu zbog svih ovih klimatskih promjena“, kaže Novaković.

Inače, kajsija cvjeta ranije od svih drugih voćaka, pa veoma često zbog kasnih proljetnih mrazeva u cvjetanju ili nakon oplodnje izmrznu cvjetovi ili tek zametnuti plodovi. Prema narodnom vjerovanju, ovakva pojava se tumači kao veoma loš znak, te je to predznak oštre i duge zime čiji se dolazak izgleda tek iščekuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here