U nastavku dnaašnjeg članka govorit ćemo o zdravlju , odnosno dodatcima koji su potrebni našoj prehrani kako bi naš organizam normalno funkcionisao . Naime , kako bi naš organizam normalno funkcionisao on pre svega treba da bude zdrav , a to se postiže naravno svakodnevnim i redovnim unosom vitamina i minerala koji su zaslužni da naš imuni sistem podignu na viši nivo . Dakle , unos voća je jako bitan , a jedno koje ima jako mnogo vitamina jesu mandarine , koje su inače najpopularnije citrusno voće , a koje se jako često konzumira i zimi , te iako podseća izgledom na narandžu , to su ipak dve različite vrste.

Dakle , mandarine su dosta manje ,mekane su , te se lakše ljušte , a naravno i dota su slađe u odnosu na narandže. Usprkos svojoj veličini, u nutritivnoj su mjeri uporedivi s njima. Imaju samo 50 kalorija na 100 g, oko 85% sadržaja vode i predstavljaju zlatni rudnik za vitamin C. Jedna mandarina može osigurati do 43% dnevnih potreba za tim vitaminom za odraslu osobu. Mandarine su izvor zdravlja jer su bogate antioksidansom beta-kriptoksantinom, sadrže velike količine kalija, vitamine B kompleksa B1, B6 i B9, te kalcij. Pokazujemo vam šta se dešava s našim tijelima kada svakodnevno konzumiramo mandarine. Mandarine doprinose našem imunitetu, koži, srcu i/ili cijelom tijelu jer sadrže puno vitamina C.

Inače , mandarine su bogate vitaminom C , a koji pomaže koži da formira novo vezivno tkivo , te da isto tako osigura stvaranje provitamina A i selena u organizmu koji ubrzavaju obnovu ćelije. Također su jako dobre za ishranu , te ukoliko želite da smršate sigurni ste sa njima jer imaju 50 kalorija na 100 grama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here