Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu, svjetska zabrinutost zbog potencijalnog širenja sukoba na druge regije je sveprisutna. Nedavni sukobi između Hamasa i Izraela su samo produbili ovu zabrinutost. Predsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden, i državni tajnik, Antony Blinken, su izdali izjave upozoravajući na mogućnost da Azerbajdžan napadne Armeniju. Ovaj potencijalni sukob izazvao je duboku zabrinutost kod vlada i dužnosnika širom svijeta, budući da trenutne borbe imaju globalne implikacije.

Prema neimenovanim izvorima, američki državni tajnik Anthony Blinken obavijestio je malu skupinu kongresnika o mogućem napadu Azerbajdžana na Armeniju, čemu Sjedinjene Države pridaju veliku pažnju. Predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev zahtijevao je otvaranje “koridora” kroz teritorij Armenije koji bi povezao kopneni Azerbajdžan s njegovom eksklavom uz granice Turske i Irana. Aliyev je također prijetio upotrebom sile za rješavanje ovog problema.

Blinken je tijekom razgovora s kongresnicima istraživao moguće opcije za osiguravanje odgovornosti Azerbajdžana za njihove akcije i potvrdio da nema namjere obnoviti sporazum o vojnoj pomoći Bakuu. Predsjednik Biden je također izrazio zabrinutost zbog nedavnih terorističkih akcija u regiji, posebno napada Hamasa na Izrael. Biden se telefonski konzultirao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i apelirao na smanjenje civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

Situacija u regiji je napeta, s Izraelom mobiliziranim velikim brojem rezervista i prijetnjama od strane Hamasa i Hezbollaha protiv američkih baza. Unatoč tome, Sjedinjene Države šalju podršku Izraelu i sudjeluju u naporima za pružanje humanitarne pomoći i potrebne opreme za borbu protiv Hamasa. Sukob je još uvijek u tijeku, a globalna zajednica pažljivo prati situaciju. Ali nažalost cijeli politički svijet gleda kako se narod Palestine pati i šuti, zemlje bliskog istoka ništa ne čine da stanu u zaštitu palestinaca a Izrael napada nedužan narod i djecu. Mnogi civili su uz palestinski narod ali dokle god vlasti šute prava pomoć ne može stići do Gaze.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here