Iako je od početka Svjetskog prvenstva u Kataru sve vezano za Maroko u znaku fudbala, ipak iz ove zemlje dolazi još jedna prelijepa priča a koja nema veze sa sportom. Tu su, anime, rođene prve devetorke na svijetu, a nakon što su provele godinu dana u bolnici, puštene su kući. Dolazak bebe je uvijek velika sreća za svaku porodicu, a sreća para Halime Cisse i Abdelkadera Arbyja bila je uvećana za nevjerojatnih devet puta. Oni su u maju prošle godine postali roditeljima prvih devetorki na svijetu, a radi se o pet djevojčica i četiri dječaka koji su rođeni carskim rezom nakon 30 sedmica trudnoće, a to je bilo ranije od planiranog. Bebe su težile između 500 grama i 1 kilograma, pa su zbog toga mjesece provele u inkubatoru te adekvatnoj njezi i liječničkom nadzoru.

Sretna je vijest da su sada bebe konačno puštene kući, u Mali: “Pred nama je puno obaveza, ali Allah, koji nam je dao ovaj blagoslov, pomoći će nam u njihovom odgoju i brizi o njima”, rekao je Arby, a prenijeli su tamošnji mediji. Cissé koja sada ima 27 godina je malo prije rođenja beba avionom prebačena u kliniku u Maroku na potrebnu specijalističku njegu, a isprva su ljekari mislili da ona nosi sedmorke: “Dakle, možete zamisliti naše iznenađenje kada smo otkrili devet beba tokom porođaja. Srećom, to nas nije zbunilo”, rekao je liječnik Youssef Alaoui.

Još u maju ove godine braća i sestre su proslavile svoj prvi rođendan, a Guinnessova knjiga rekorda objavila je da su oborile svjetski rekord za najveći broj preživjele djece rođene pri jednom porodu: “Brojke su iznimno rijetke, a do dolaska Cisséove djece nije zabilježen nijedan slučaj da je devet beba iz jednog poroda preživjelo duže od nekoliko sati”, napisala je organizacija za vođenje evidencije.

Ostatak pročitajte OVDJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here