I dnaas za vas imamo jednu jako zanimljivu temu , a koja je dosta blaža od onih koje smo inače navikli. Dakle ,radi se o tome da ćemo da nas da govorimo o temi koja nije baš mnogo zastupljena u meidjima , a reč je o onoj koja se tiče vesrskih razloga . Naime , danas ćemo da goovorimo o ikonama , a koje su uobičajena stvar koja se nalazi gotoovo u svakom pravoslavnom domu . Naime , da li ste znali da se ikone ne drže na nekim mestima , a to je upravo tema o kojoj verski radnici govore , te ako grešite treba svakakko dda ispravite svoju grešku.

Tako je o ovoj temi progovorio Sveštenik Milovanović koji je na ovu temu izjavio sledeće : ”Svaki hrišćanski dom treba da ima ikonu svoje krsne slave. Ikona se postavlja u najsvečanijoj prostoriji, trpezariji ili dnevnoj sobi i to uvijek na istočnom zidu. Pored ikone krsne slave, poželjno je da u kući stoji ikona Hrista Spasitelja i ikona Majke Božije, a može i ikona nekog drugog svetitelja koji se u tom domu posebno poštuje. Na zidu na kome je ikona ne mogu stajati neke druge slike, gobleni, posteri i slične stvari.”, rekao je on za jedan srpski portal.

Tako je on istakao da danas jako mnogo pravoslavaca koriti ikone koje su iz nekih modnih trendova ,te je slikaju i postavljaju na društvene mreće , pa na tak način prave grešku kod samog Boga . Inače , on je naglasio da je bitno na kojizid stavljate ikonu , te da ona mora da bude na istočnoj strani zida vaše kuće ili stana. Tako da ako imate više ikona , ona je diobro da zante kako da iha rasporedite. Naime, ako imate majku svetu, Presvetu Bogorodicu i ikonu Isusa Hrista, onda one trebaju da imaju svoj redosled. Tako ikona Isusa treba pod obavezno sda stoji u sredini, dok levo treba da stoji ikona same Bogorodice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here