U ovome tekstu ćemo se malo pozabaviti sa temom ljudskog zdravlja, te kao što to možete da zaključite po naslovu, bavit ćemo se ljudskom probavom. Ono što se da primijetiti po nekim statistikama je da sve više ljudi na svijetu imaju određene probleme sa probavom, te neke osobe znaju da ne posjete toalet i po nekoliko dana, dok ima onih koji to znaju da rade i po par puta na dan

Pitamo vas, u koliko ste navrata nakon prve kafe koju ste popili, hitno morali na WC? Da li smatrate da je to normalno i zdravo, ili ne? Na to pitanje mi za vas imamo odgovor, ali sa stručne strane. Medicinski stručnjaci iz Teksasa  su tri dana za redom radili određene eksperimente sa miševima, tako što su im odmah izjutra davali jaku, crnu kafu, te su pratili na koji način njihova crijeva na to reagiraju: ”“Pacovima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kafa”, rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

Tada su došli i do saznanja da za laksativno djelovanje kafe je zaslužna kiselina koja postoji u kafi, a koja djeluje na ljudski želudac, te se veoma brzo nakon konzumacije stvara nagon za odlazak u WC. Zato je njihova preporuka, da ako kojim slučajem pijete kafu prije doručka, da ona bude ona sa mlijekom, a ne čista crna. Koja su vaša mišljenja, imate li vi ovakvih iskustava?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here