Itekako je vidljivo da ova zima sve do jučer i nije ličila na zimu, te da je većina dana izgledalo kao u neko proljetno vrijeme, sa veoma visokim temperaturama, pa je tako vrijeme u Srbiji izmamilo, ne samo pojavu visibaba, već čak i pečuraka. Prvi dani januara su bili idealni za šetanje u prirodi, a Jelena Matić iz Aranđelovca je praznični odmor iskoristila baš na taj način, te je prošetala do planine Bukulje, a nije ni slutila da će tu da zatekne pravo čudo prirode. Tako je ona, prolazeći kroz šumovite dijelove prelijepe planine pronašla gljive usred zime:

” Obično se pojavljuju krajem ljeta i početkom jeseni u ovom periodu ih nikada nisam našla. Ubrala sam nekoliko primjeraka “sunčanice” koje su podjednako dobrog kvaliteta kao i u sezoni branja, a ukus im je fantastičan. Inače je ima u svim šumama i na svim nadmorskim visinama i po obodima livada. Najljepša je pohovana, a veći primjerci su idealna podloga za picu” – rekla je Jelena.

Inače, za one koji su manje upoznati sa tim stvarima, sunčanica je gljiva koja je poznata i pod imenima kao što su kozarka, prstenka i srndać. To je jestiva gljiva, te raste u svim šumama, a posebno u bagremovim i mješovitim šumama, ali isto tako i na livadama, a moguće ih je naći i u voćnjacima. Veoma je česta, te raste na raznim nadmorskim visinama, i to najviše u kasno ljeto te u jesen. Kod konzumiranja ove gljive, jede se samo šešir, te se ova gljiva smatra za jednu od ukusnijih poslastica.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here