Ljudi znaju da se znoje po noći, a većinom to bude jer im bude previše toplo, dok je ipak znojenje bez nekog vidljivog razloga zapravo znak neke bolesti i zbog toga je dobro da se obratite doktoru ako se to desi.

Ono što mogi ne znaju da noćno znojenje može da bude znak problema sa srcem, a pogotovo ako vi spavate na niskom uzglavlju jer vam u tome slučaju treba srce više energije, pa se znaju desiti i problemi sa disanjem. Također je jedna studija koja je obavljena 2014. godine pokazala da žene koje su u srednjim godinama i koje se znoje noću mogu da imaju povećani rizik od razvoja nekih kardiovaskularnih bolesti.

Štitna žlijezda kada bude previše aktivna, onda može da izazove prekomjerno znojenje, dok može biti uzrok i pojačanog noćnog znojenja, pa se u tome slučaju trebate posavjetovati sa vašim ljekarom jer vam odgovarajuća terapija može pomoći da se riješite ovog neugodnog simptoma.

Ako ste slučajno primijetili da imate nagli gubitak težine i neobjašnjen umor tokom dana, uz noćno znojenje, onda je dobro da se javite vašem doktoru kako bi vam pomogli. Moguće je da noćno znojenje nije baš tako bezazleno kao što vam se čini pa bi zbog toga trebali da se posavjetujete i saznate više o tome zbog čega se to dešava.

Ukoliko vidite da to noćno znojenje prođe kroz par dana, onda je moguće da se to tek tako desilo i da vam možda nije odgovarala temperatura, ali ipak ako vidite da se to ponavlja često, onda je najbolje da se pozabavite sa rješavanjem toga problema.