Veliki broj mačaka ima običaj da se noću prišulja i tako zaspi na vlasnicima.

ALi ipak postoje brojni razlozi zbog čega je to tako, a možete i da ih odviknete od toga ukoliko vam se to ne dopada.

ZAŠTO MAČKA NA VAMA SPAVA

– često mačke mogu raspoloženja da mijenjaju, kad se vaša mačka tako odluči noći da privuče vama u krevet, nećete ništa protiv imati. Pitate se sigurno zbog čega vas mačka tokom dana ignoriše, a potom želi kraj vas da spava? Nekoliko razloga postoji za takvo ponašanje, definitivno

– sigurnost traže

One su uvijek spremne da napadnu ili da se odbrane, čak i kad se čini da he hladna mačka, ona je uvijek u pripravnosti za bilo kakvu buku ili mirise koji bi značili kako s napadom mora započeti. NJihovo najugroženije stanje je spavanje.

Budući da su mačke takve da su za akciju spremne uvijek, ima smila to da će one dodatnu zaštitu da potraže, uviti će se pokraj svoj vlasnika. Svojoj mački ćete pružiti dodatan osjećaj sigurnosti dok spava, a u vrijeme kad je ona najosjetljivija, rekao je MIkel Delgado, koji je inače stručnjak za ponašanje mačka. Ukoliko ona spava u vašoj blizini, to je znak kako vam vjeruje, uz vas se sigurno osjeća.

– žele toplinu

– njihova normalna tjelesna temperatura iznosi oko 38,8 C; a mačku često možete vidjeti da traži osunčani prozor ili stisnuta je u kutiji da bi što više topline upila, uključuje to i svakako korištenje naše tjelesne temperature da bi se utoplila na taj način više, rekao je Delgado.

Više o svemu pročitajte klikom na OVDJE