U našim svakodnevnim životima, stalno smo okruženi nekim znakovima i simbolima koje svi mislimo da razumijemo ili pak nemamo pojma o čemu se radi. Ukoliko niste vozač, male su šanse da razumijete baš sve saobraćajne znakove npr, ili ako ste ikad vidjeli gluhonijeme osobe kako se sporazumijevaju, svjesni ste da vizualni znakovi imaju puno uticaja na naše živote.

Neke znakove jednostavno svi razumijemo – npr. kada vidimo znak sa prekriženom cigaretom, znamo da se u nekoj prostoriji ne smije pušiti, kada vidimo prekriženog psa, znamo da se ljubimci ne smiju dovoditi negdje itd. Isto tako znamo raspoznati muški i ženski znak na WC-u. Budući da su prava žena jako važno pitanje i ravnopravnost između spolova se sve više potencira u svijetu, jedna kompanija je odlučila da pokrene kampanju kako bi promjenila poimanje znaka žene na vratima WC-a u ugostiteljskim objektima, školama, fakultetima i sl. a ta firma je AxoSoft.

Njihova kampanja ima za cilj da podrži ženska pitaja i poziciju žene u društvu ne samo kao osobe, nego kao majke, radnice, kolegice i svega drugoga te služi kao dokaz da žene mogu uraditi sve što požele u ovom svijetu koji je dosad bio više naklonjen muškom spolu.

Ova kampanja ima za cilj da prikaže haljinu na ženskom znaku kao superherojski plašt, u znaku podrške ženama i djevojkama da budu jake i da se bore za svoje mjesto u ljudskom društvu. Njihova je nada da će s tom kampanjom podići svijest o takvim pitanjima i promjeniti značenje ovog znaka. Šta vi mislite o ovome?