U ovim toplim danima, posebna njega je potrebna čak i najotpornijim biljkama.

Visoke temperature i sunce mogu da budu prilično iscrpljujući za biljke u bašti čak i za one vrste koje ne zahtijevaju često zalijevanje te dobro podnose toplinu. U situaciji ekstremnih uslova brigu o biljkama treba prilagoditi i pružiti im malo više njege nego inače.

Eika Černoh hortikulturistkinja Države univeritetske službe Oregona, otkriva par odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama da osigurate što prijatniji boravak napolju za vrijeme ovih vrućina.

Biljke zalivajte ujutro kako bi imale vremena da upiju potrebnu vlagu prije nego što nastupi ona najgora vrućina.

Zalivajte ih duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su najbolji pokazatelj toga kada je biljkama potrebna voda, počnu davenu. Dobro posmatrajte svoje biljke i ukoliko listovi počnu da se spuštaju, vrijeme je da ih zalijete, isto tako možete da iskopate rupu pored biljke, duboko dva do tri centrimentra, kako biste vidjeli treba li je zaliti. Pored toga, morate imati na umu to da je biljke u pjeskovitom tlu potrebno zalivati dosta češće od onih u glinenom, koje zadržava vodu dosta duže od pjeskovitog tla.

Viseće i prizemne saksije zahtjevaju češće zalivanje od biljaka koje su posađene u zemlju. Češće ih provjeravajte tako što ćete zabosti prst u zemlju i tako vidjeti da li je suha. Isto tako, za vrijeme najveće vrućine viseće saksije s cvijećem premjestite u sjenu. Zemlju oko biljaka malčirajte zbog toga što će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili na kraju razgrađeno đubrivo.