Prelijepa i sjajna, Polly Kemp podučava jogu u hotelu Babington House u Somersetu.

Ovisna je o Instagramu i jako puno voli modu i putovanja. Ali ne, to nije žena na lijevoj strani slike, to je naime njena devetnaestogodišnja kćerka Iggy, manekenka koja živi u Londonu. Polly je majka troje djece, sinove Gabriela (22) i Finlaya (17) i kćerku Iggy sa mužem fotografom Iainom i ima 51 godinu.

„Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne ubjeđujem sebe da mi je 19 i da izgledam kao da mi je 19. Osjećam se veoma ugodno u vlastitoj koži – sa borama, sijedom kosom i ostalim,“ kaže Polly.

„Ipak znam da živim na potpuno drugačiji način u poređenju sa mojom mamom i bakom u mojim godinama. Iggy i ja često posuđujemo odjeću jedna od druge, iako te stvari ne nosimo na isti način. Obje volimo vintage odjeću pa često obilazimo dućane zajedno. Kada čujem izraz ‘sredovječna’, stanem i zamislim se: da li bih to trebala biti ja? Ja ne poliram srebro i ne planiram jelovnike, rad po kući me ne zanima. Spontana sam i mislim da to nije osobina koja se tradicionalno povezuje sa srednjim godinama,“ kaže Polly.

Tokom odrastanja, kad je zamišljala sebe sa 53 godine, njena kosa bi bila kraća i plava i znatno više sijeda nego što ustvari jeste, i nosila bi bluze i puder na licu, a ne džins i CC kremu. Ukratko, žene u cetrdesetim, pedesetim, šezdesetim i iznad više se ne poistovjećuju sa životom u kojem glavnu ulogu igraju kosilica za travu, društveni klubovi, večere sa prijateljima, elastični steznjaci, krstarenja po rijekama i obilasci Madeire. Čak i sam izraz „sredovječan“ polako zastarjeva.