Vjerujemo da vam se nekada desilo da ste pokušali da operete svoje košulje, a nakon što ste ih izvadili iz mašine kragna kao i donji dio rukava i dalje su bili prljavi?

Nemojte brinute, riješenje postoje.

Mi vam donosimo par savjeta iz radnje za hemijsko čišenje.

Pripremite košulje prije pranja
Koža na vratu je prirodno masnija i na ovom dijelu žlijezde lojnice pojačano rade. Kako biste izbjegli masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno šezdeset stepeni, pa ih dodatno pripremite prije nego ih ubacite na pranje.

U plastičnu posadicu stavite tri decilitra tople vode i puni čep tečnog deterdženta za pranje veša. Izmješajte i uzmite četku koja ima grublja vlakna, malo mekša od onih sa kojima su naše bake prale tepihe.

Umočite u mješavinu vode i deterdženta pa lagano, ne oštećujući materijal, izribajte rukave i kragnu. Nakon toga ih stavite u mašinu, a masnoći i prljavštini više neće biti ni traga.

Kako spasiti perjanu jaknu ukoliko izgubi punoću
Oprali ste svoju najdržau pernatu jaknu i perje se poslije sušenja sklupčalo u grudvice i jakna vam je izgubila svoju punoću. Nemojte brinuti. Svaku grudvicu možete ručno razbiti, i to tako što ćete prstima gurati perje u svim smjerovima, raspoređujući ga po dijelovima jakne. Zamislite kao da razdvajate loptice vate.

Ako imate mašinu za sušenje veša, jaknu stavite unutra kako bi dobila svoj prvobitni oblik. Pripazite da u mašinu za sušenje stavljajte već suhu jaknu i ne držite je unutra duže od deset minuta.

Nastavak testa možete pročitati na linku OVDJE.