Angela merkel je svakako političarka koja je obilježila kompletnu scenu u svijetu u posljednjih 15 godina. Njemačka kancelarka koja je vedrila i oblačila evropskom i svjetskom političkom scnom, i koja se pitala za skoro sva politička pitanja u cijelom svijetu. Međutim, koliko god dobro radila svoj posao, nečemu dođe kraj, pa je tako se ona povukla početkom svoje godine sa svoje funkcije kancelara. 

Ono na čemu je i dalje ostala fokusirana jeste situacija sa covidom 19, a vrlo dobro se zna da je Njemačka u top 3 ugrožene države u Evropi, te je ona još prije nove godine uvela žestoke mjere u ovoj zemlji. Vjerujemo da se svi sjećate da su u ovoj zemlji zatvoreni bili i kafići i škole, a radile su samo benzinske pumpe i apoteke, kao i restorani sa prehranom, koji su imli brzu dostavu za obično stanovništvo. 

Tako je nedavno imala video sastanak ssa članicama grupacije G-7, te je iznijela jednu super ideju, a to je da sve članice, kao i neke druge razvijene zemlje moraju donirati neka sredstva kako bi se vakcinisale i neke zemlje koje nisu u mogućnosti da naruče vakcinu, jer samo sa što većim brojem vakcinisanih ljudi se može dostići kolektivni imunitet i tako pobjediti korona virus, koji je sve opasniji i opasniji. 

Ursula Fon da Jaren predsjednica Evropske komisije je rekla da će se iz fondova izdvojiti blizu 100 miliona eura za vakcinaciju u najsiromašnijim dijelovima Afrike. Tako će njemačka izdvojiti 1,5 milijardi eura za globalnu borbu protiv korona virusa, dok će EU izdvojiti blizu 10 milijardi eura sličnu stvar.