Jugoslovenska muzička scena je bila veoma jaka a na njoj je postojao veliki broj dobrih bendova koji su njegovali različite muzičke pravce od roka do popa a jedna od najpoznatijih pop grupa je jedno vrijeme bila Srebrna krila čiji je frontmen i pjevač bio Vlado Kalember koji je svojim izgledom zaluđivao pripadnice ljepšeg spola.

U kombinaciji sa hrapavim glasom on je bio san svake žene a na estradnoj sceni se pojavio još 1978. godine. Vlado je bio i predstavnik Jugoslavije na izboru za pjesmu Evrovizije 1984 godine kada je pjevao duet sa Izoldom Barudžijom pod nazivom Ćao amore. Nakon dvije godine je napustio Srebrna krila i počeo svoju solo karijeru a jedno vrijeme je bio i član grupe 4 asa koju su pored njega činili Rajko Dujmić, Jurica Pađen i Alen islamović, sve poznata imena nekadašnje scene.

Kada je u pitanju njegov privatni život uvijek se trudio da ga drži dalje od javnosti i medija a imao je veliki broj djevojaka i bio je veliki zavodnik i šarmer. Vlado je jedno vrijeme bio i u vezi sa Leposavom Lokicom Stefanović koja je postala poznata sa svojom plesnom grupom Lokice koja je na nastupima pratila Zdravka Čolića.

Njihova veza je trajala godinu dana ali pošto su živjeli u različitim gradovima i imali puno obaveza jako rijetko su se viđali pa su na kraju i prekinuli. Vlado je već u zrelim godinama stupio u brak sa poznatom violončelistkinjom Anom Rucner koja je od njega odsta mlađa ali njihova ljubav nije potrajala pa su se razveli. Ipak ostali su u jako dobrim odnosima prvenstveno zbog sina kojeg imaju.