Titini roditelji su sahranjeni u Kupincu kraj Jastrebarskog, ali Tito njihov grob nikad nije posjetio.

O njegovom životu, iako je riječ o najistraživanijem južnoslovenskom političaru svih vremena i danas postoji veliki broj nepoznanica. JAvnost uglavnom, recimo ne zna da su njegovi roditelji sahanjeni u Kupincu, u mjestu koje je najpoznatije po Vladku Mačeku te da Tito nikad nije obišao ovo mjesto.

Ova priča, o kupinečkom grobu, ustvari povrgava one najveće teorije zavjere o njemu, koje tvrde da on i nije bio neki zagorski seljak nego ruski plemić ili dijete austrijskog grofa- JEr, zbog čega nikada nije bio na grobu svojih roditelja, ali i svog vlastitog djeteta.

Dakle, prije više od devedeset godina, u mrkloj noći, na kupinečkom groblju dvojicu muškaraca kopala su malu raku, koja je dovoljna za kovčežić, izrađen dječiji sanduk. Ono što je posebno jezivo je narativ o tome da su dječaka, Titovog sina, starog tek dva dana, sahranili u potpunoj tajnosti i diskreciji, i to dok je cijelo selo spavalo.

Tog dječaka nisu mogli legalno sahraniti. Nije bio kršten, a župnici nisu dopuštali da se nekršteno dijete sahrani na tom groblju.

Ali Tita ipak niko nije mogao da spriječi. Sahraio je svog sina, ali nije obilježio njegov grob. PAr dana prije došao je u Kupines, selo pokraj Jastrebarskog, gdje su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

Titovo tac Franjo je dobio kuću 1912. godine od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posjed, većinom šumom u kojoj je Franjo bio lugar, a Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga PElagija.

Ostatak pročitajte OVDJE.