Od kada je počela pandemija korona virusa mnogo smo naučili o njemu ali ni on ne miruje i stalno se pojavljuju nove mutirane varijacije koje su sve zaraznije. Cijeli svijet je bio u strahu kada su doktori u Južnoj Africi prijavili novi soj koji ima do sada najviše mutacija i koji je dobio naziv omikron i koji se već proširio po cijelom svijetu te je pitanje dana kada će se pojaviti i kod nas.

Međutim ono što je do sada poznato na osnovu istraživanja koje su proveli u Južnoj Africi je da  ovaj soj izaziva drugačije simptome nego delta soj koji je sada trenutno dominantan u svijetu. Inače kod zaraženih se uglavnom najčešće pojavljue pet simptoma a to su bolovi u mišićima, groznica, kašalj, umor i ono što je karakteristično za omikron je noćno znojenje.

Novi slučajevi ljudi koji su zaraženi omikronom imaju lakši oblik zaraze koja ppodsjeća na prehladu ili gripu a u ovom slučaju izostaje i gubitak čula mirisa i okusa što je kod delte bio jako čest slučaj. Ljuidi koji su zaraženi novim sojem virusa prijavljuju kako se po noći bude okupani u znoju te da su im i posteljina, pidžama i kosa u potpunosti mokri. Jedan od doktora u Južnoj Africi je rekao kako noćno znojenje postaje jedn od izdajničkih znakova omikrona po kojem se on najlakše i otkriva.

Primjećeno je i da pacijenti koji su zaraženi ovim sojem virusa nemaju upalu grla nego imaju osjećaj grebanja u njemu. Inače u Velikoj Britaniji je premijer Boris Džonson prijavio i prvi smrtni slučaj od novog soja virusa te saopštio kako se u bolnicama širom zemlje nalazi deset pacijenata koji su zaraženi ovim sojem a koji su primili obje doze vakcine.