Zastrašujući noćni zvuci iz spavaće sobe također mogu poremetiti kvalitetu vašeg života. Kada jedan partner ima naviku glasno i često hrkati, drugi partner može patiti od nesanice, a to na kraju može dovesti do odvojenih soba.

Osim hrkanja, naravno smeta i drugoj osobi, čak 75% ljudi koji hrču ima opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja (prestanak disanja), što povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, tvrde stručnjaci. Morate biti jako oprezni kada hrkanje počnete liječiti nekim lijekovima, tabletama bez recepta, odnosno prije svakog pokušaja trebate se posavjetovati s liječnikom.

Na tržištu postoje brojna pomagala koja baš i nisu testirana, pa je umjesto da na taj način riskirate svoj život, bolje je da promijenite neke stvari u svom načinu života kako biste se riješili hrkanja.

Promijenite položaj u kojem spavate – Ako tijekom spavanja ležite na leđima, korijen jezika i meko nepce pada na stražnju stijenku grla i uzrokuje vibriranje tijekom spavanja.

Spavanje na boku to može spriječiti, a stručnjaci preporučuju da si nabavite jastuk koji podupire cijelo tijelo, a koji će vam omogućiti da cijelu noć spavate na boku.

Smršavite nekoliko kilograma – i mršavljenje nekim ljudima može pomoći s ovim problemom, ali ne svima, jer čak i mršave osobe hrču. No, ako je netko nakon udebljanja počeo hrkati, može pomoći mršavljenje, jer ako se udebljate oko vrata dolazi do stiskanja unutarnjeg otvora grla što uzrokuje hrkanje.