Kada petog jula u potpuunosti na snagu stupi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila, problem zbog nepropisane količine izduvnih gasova imat će samo vlasnici vozila bez katalizatora ili DPF filtera.

Predsjednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladmir Marinković očekuje da ćemo se svi brzo prilagoditi svim novim propisima kao u slučaju skidanja neatestiranih kuka, zatamnjenih stakala ili ksenon farova.

Podsjećanja radi, pooštreni Pravilnik o tehničkim pregledima stupio je snagu petog jula 2018. godine od kada, na primjer, vozila na mogu više na “neviđeno” da prođu kontrolu ispravnosti nego moraju da se fotografišu prilikom tehničkog pregleda.

Ipak, ovaj pravilnik je ostavio vremenski period od tri godine i linijama tehničkog pregleda i vlasnicima vozila da se u potpunosti prilagode svim novim pravilima. Za vlasnike linija tehničkog pregleda ovo znači da u skladu sa propisima opreme radne prostorije dok je velasnicima vozila taj rok dat, prije svega, kako bi regulisali emsiju izduvnih glasova, što je prepoznato kao problem kod mnogih automobila.

Marinković ističe da vlasnici vozila ne bi trebalo da gledaju na tehničkog pregleda to znači da u skladu sa propisima opreme radne prostorije dok je vlasnicima vozila taj rok dat, prije svega, kako bi regulisali emisiju izduvnih glasova, što je prepoznato kao problem kod velikog broja automobila.

Marinković ističe da vlasnici vozila ne bi trebalo da gledaju na tehniči pregled od petog jula kao na bauk.

– Svakako da će imati problem oni koji su skidali katalizatore zbog toga što se to tretira kao neovlašćena prepravka vozila. Sve što se traži jeste da vozilo zadovoljava sve svoje proizvođačke norme.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.