Iako su zimske gume na automobilima zakonski obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila, mnogi vozači čak i u decembru ne poštuju ove odredbe.

Praksa pokazuje da, ako su ceste očišćene, neki vozači, vjerovali ili ne, i u decembru voze s ljetnjim gumama.

Međutim, sigurnosti radi, padao snijeg ili ne, bile ceste očišćene ili ne, vozač treba staviti zimske gume. One ne pomažu samo po pitanju snijega i prohodnosti već i po pitanju niskih zimskih temperatura. Na zimskim gumama, dubina šare mora biti minimalno 4 milimetra. Ako se zimi vozite bez odgovarajuće zimske opreme, vaš automobil se smatra kao tehnički neispravan.

Kazne iznose i do 20 hiljada dinara. Najniža kazna je 10 hiljada dinara. Pravna lica plaćaju troduplo veće kazne, a mogu se kretati čak i do 80 hiljada dinara. Komitet za bezbjednost saobraćaja još jednom apeluje na sve vozače da, ukoliko to nisu, odmah stave zimsku opremu. Bitan dio zimske opreme su i lanci za auta, a za kamione i međugradske autobuse obavezne su i lopate.

U slučaju saobraćajne nezgode, a ako se ustanovi da nije bilo zimske opreme na automobilu, osiguranje može odbiti isplatu štete ili tražiti povrat isplaćene štete i od vozača i od vlasnika automobila.