Bilo da pratite svjetsku politiku ili ne, sigurno ste čuli za Angelu Merkel, “vječnu kancelarku” Njemačke. Iako je Njemačka danas jedna od najnaprednijih država na svijetu, ovaj narod je imao buran 20. vijek i tek su zadnjih par decenija baš postali velesila, a ona je ovom velesilom upravljala 16 godina.

Štaviše, neki smatraju da je ona bila i glavni vođa Evropske unije koja je danas jedna od najprogresivnijih skupina zemalja u koju mnoge države s Balkana teže da upadnu kako bi postigle neki vid prosperiteta. Angela Merkel je prebrodila i mnoge jake krize poput one finansijske u 2008. godini kao i migrantske u 2015. godini.

Iako je ova žena imala jako human pristup kada su u pitanju migranti, mnogi su desničari počeli da se uzdižu protiv ovoga. Uprkos svim ovim izazovima, Merkelova je uvijek težila da bude što više jedinstva među državama Evrope ali i svijeta, a nada je da će njen nasljednik Olaf Scholz biti uspješan ko ona. Za mnoge njen odlazak predstavlja kraj jednog zlatnog doba u Njemačkoj i mnogi strahuju da će Njemačka upasti u probleme s ekstremnom desnicom kao i sa finansijama, migrantima pa čak vide i pucanje u strukturi Evropske unije nakon što je Velika Britanija izašla i još država cilja da uradi isto to.

Merkelovu su ispratili najvećom počasti – vojnim mimohodom a to datira još iz 16. vijeka i ona je baš pustila suzu na ovo sve te smatra da je njeno vrijeme kao kancelarka bilo dobro ali i puno izazova, te je poželila mnogo sreće Scholzu. Šta vi mislite o ovome?