Čišćenje odvoda možete da radite i preventivno i to jednom u nekoliko mjeseci.

I iako vodite računa o tome šta perete u umivaoniku, dešava se da voda počne da vam sporo otiče iz istog? Ovo je znak da će slivnik uskoro da bude u potpunosti zapušen, a to velo lako možete da izbjegnete ako sami izvedete jedan prost trik.

Ono što je najbitnije jeste da neće biti potrebno da zovete vodoinstalatera niti da se izlažete nekim troškovima. Vrlo važno je samo da u blizini imate tuš i da slijedite sva ova upustva.

Skinite tuš ručicu tako što ćete je odvrnuti s njenog crijeva, ali vodite pri tome računa da ne izgubite gumicu koja stoji između njih, sačuvajte je negdje sa strane pa ćete je opet vratiti kad završite posao.

Uklonite sa reetke slivnika svu vidljivu prljavštinu, dlake, sapun, sve ono što možete da obrišete spužvicom. Nakon toga prislonite crijevo tuša na jednu od rupica, i to pod pravim uglom, pa pustite hladnu vodu najjačim mlazom. Umivaonik će početi da se puni, ali vi uporno držite crijevo sve do trenutka dok ne bude potpuno pun.

Nakon toga zatvorite česmu i sačekajte da voda polako oteče pa ponovite ovu proceduru. Snaga usmjerenog tuša je vrlo velika i nikako je ne treba potcjenjivati. Ova voda će sistematično da ukloni razne sitne čestice prljavštine koje su se slijepile sa naslagama sapuna i obložile masicni šaraf koji drži cijelu instalaciju. Pomjerajte crijevo tuša sa rupice na rupicu sve dok ne pročistite cijelu rešetku, pa tada možete da vratite ručicu i dobro zategnite da ne bi bilo nekih iznenađenja kada neko bude želio da se kupa.