Kada je u pitanju vlaga i plijesan u vašem domu, onda u tome slučaju je potrebno da se poduzmu odlučni koraci, a sve oko toga ovisi o konretnom problemu, ali ipak treba da znate da postoji rješenje za to.

Ukoliko vam se dešava da vlaga probija kroz stare podrumske zidove i drugi zidovi će postati vlažni radi nedovoljen toplinske izolacije, te slabe ventilacije prostora, a treći će biti ako se radi o ravnom krovu koji prokišnjava i kada treba sanaciju.

Isto tako i sami stanari mogu da budu izvor vlage, a stručnjaci su rekli kako zrak u vašem stanu može da primi čak 5 litara vode dnevno koja se stvara samo od stanara u njemu.

Vlaga u vašem domu: Život gdje je umjerena klima i gdje postoje četiri godišnja doba koja ima različite vremenske uvjete je zapravo odlično, ali će upravo da takvi uvjeti sa kišom i snijegom, te suncem, tačnije promjenjivim temperaturama da zahtjevaju od zgrada gdje živimo održavanje idealne temperature i vlage.

Postoje dva uzroka zbog čega se vlažni zidovi pojavljuju i potrebno je da vi razlikujete vlageu koja nastane zbog procurivanja i vlaga koja nastaje zbog kondensa.

Što se tiče vlage koja se pojavi radi procurivanja posljedica je loše hidroizolacija, a nju većinom odaju žute i smeđe mrlje. Kada se pojavi vlaga od kondenziranja, onda je to posljedica nedovoljne toplinske izolacije ili loše ventilacije prostora. Ako vaši zidovi nisu pravilno izvedeni, onda će da se pojavi dosta vlage i kondensa u kutovima, a to će plijesan posebno voljeti, a ostatak teksta o ovome pročitajte na linku OVDJE.