Profesor doktor Nebojša Lalić koji radi na mjestu direktora klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKC Srbije govorio je za Kurir o dijabetesu, bolesti od koje oboljeva sve veći broj građana. On je istakao da po nekim procjenama u Srbiji ima oko 800 hiljada dijabetičara ove godine što je za 100 hiljada više nego prošle.

Kada su u pitanju oni koji su registrovani njih je oko 470 hiljada pa se smatra da postoji još skoro 300 hiljada ljudi koji imaju ovu bolest a da toga nisu ni svjesni. Zato je profesor Lalić objasnio na šta moramo obratiti pažnju da bismo otkrili da li smo i mi možda među njima. Tako je istakao da osobe koje osjećaju opštu slabost, često mokre, osjećaju često da su žedni i imaju osjećaj suvih usta treba da se što prije jave svom ljekaru koji će im uraditi skrining da bi se utvrdilo da li boluju od dijabetesa.

Čak i osobe koje nemaju nikakve simptome koji bi upućivali na dijanbetes trebale bi ići na skrining jednom u tri godine kao predostrožnost ali to skoro niko od građana ne radi. Profesor je objasnio i šta je skrining pa je rekao da je to u stvari popunjavanje obrasca u kojima navodite porodičnu anamnezu kada je u pitanju dujabetes, kakva je vaša ishrana, da li ste fiizčki aktivni i da li imate povišen ili snižen pritisak.

Pritisak je inače jako važan jer je on povezan sa pojavom šećerne bolesti i povišen pritisak se pojavljuje kao pridružena bolest. Prema njegovim riječima one osobe koje su imale srčani ili moždani udar su u najvećem riziku da dobiju dijabetes.