Prahistorija je važna za poznavati jer mnogo toga možda možemo naučiti o svijetu u kojem živimo te to znanje upotrijebiti da izbjegnemo prirodne katastrofe koje nam slijede zbog našeg lošeg tretmana okoliša i klimatskih promjena.

Općeprihvaćeno je da su milionima godina prije nas na planeti živjeli i dominirali ogromni dinosauri kojima su danas jedine slične životinje, vjerovali ili ne, ptice. Pored toga, postoje neke vrste koje su se još održale i danas, a često pronalazimo fosile nekih bića koja više ne postoje jer su prošle kroz ledeno doba i druge nepogode.

Jedan dječak porijeklom iz Indije koji sada s porodicom živi u Velikoj Britaniji je nedavno otkrio nešto nalik zubu u svom dvorištu – a da vidite koliko su se iznenadili kada su spoznali da je to zapravo fosil star do 488.000.000 godina! Naime, ovaj dječak je mislio da je u pitanju neki zub ali kada je pokazao ocu o čemu se radi, otac je otišao na Facebook grupu koja se bavi fosilima i koje je i on sam bio član, pa je uz pomoć članova te grupe otkrio da je fosil u pitanju zapravo koral Rugosa iz perioda paleozoika.

Sutradan su našli još gomilu fosila raznih mekušaca i time znatno doprinijeli modernoj nauci jer uz pomoć ovakvih nevjerovatnih i nesvakidašnjih otkrića razotrkivamo širu sliku kada je u pitanju ova čudnovata i predivna planeta koju iz godine u godinu sve više uništavamo radi naše pohlepe i džepova koji izgleda nemaju dna, a mi hoćemo više i više. Šta vi mislite o ovome?