Posljednjih dana nam je stigla vijet iz Rusije , gdje je predsjednik Vladimir Putin objavio , da je Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa. On je također rekao da je rusko ministarstvo zdravlja odobrilo vakcinu , koju je primila njegova kćerka.

 

Prema informacijama , distribucija vakcine bi trebala uskoro da krene , a primit će je oni kojima je najpotrebnija. Naime , prema saznanjima , nakon ubrizgavanja vakcine , pacijent će biti siguran dvije godine. Vakcina se sastoji od dvije injekcije koje se dobijaju u intervalu od tri sedmice. Registracija vakcine je izvršena nakon niza testova koji us napravljeni na nekim životinjama i na 38 dobrovoljaca , pa su na takav način rusi dokazali da je vakcina bezopasna i efikasna kod stvaranja imuniteta na korona virus.

Vakcinu će moći da prime osobe između 18 i 60 godina , koje nemaju alergijske reakcije na komponente vakcine , kao i osobe koje nisu u drugom stanju. One osobe koje pate od respiratornih bolesti , morat će da sačekaju da ozdrave , prije nego li dobiju vakcinu. Vkacina će se prvo distribuirati medicinskim radnicima , koji rade  na kovid odjeljenjima , a široj javnosti bi trebala biti dostupna od 1.januara iduće godine.