Vrlo dobro se zna da je Balkanski prostor uvijek bio bure baruta, koji bi mogao svakog trenutka da eksplodira. Sve je to nekako i trajalo dok je Josip Broz Tito bio živ, ali nakon njegove smrti 1980 godine, sve je počelo da ide nizbrdo. Nacionalisti su dobili svoje mjesto, bili su sve glasnije, i onda u 90 im godinama prošloga vijeka uspjeli da razbucaju cijelu Jugoslaviju. 

Na žalost sve se desilo na krvavi način, a pune 4 godine rata na Balkanu donijele su veliki broj mrtvih ljudi, a posljedice cijeloga rata osjete se i dan danas. Samim time, Balkan je uvijek bio jako zanimljiv cijelom Zapadu, a Amerika i Engleska, a u posljednje vrijeme i Njemačka tražile su neke svoje interese na ovome području. 

Danas vam donosimo istraživanje jednog engleskog publiciste, koji se pozabavio trenutnim stanjem na Balkanu. Tako on smatra da je trenutno najveći problem situacija koja se dešava na Kosovu, a granica sa Srbijom i konstantna previranja na ovim prostorima, mogla bi da budu kobna u skorije vrijeme. Vjerujemo da svi znatre da je Kosobo još prije 10 godina proglasilo svoju nezavisnost. To Srbija nije prihvatila do današnjega dana, a i većina zemalja u svijetu također ima isto razmišljanje. 

Tako srbi koji žive na Kosovu, sebe smatraju državljanima Srbije, a ista situacija je također i u Republici Srpskoj. Također oni vjeruju da slično razmišljaju i muslimani iz Sandžaka, koji se ne smatraju državljanima Srbije. Zato, ako se u skorije vrijeme nešto ne uradi po ovom pitanju, mogle bi se ponoviti 90 godine prošloga vijeka.