U današnje vrijeme , dok vlada pandemija korona virusa , na Balkanu je sve veći problem naći posao , u bilo kojoj struci , kao i što je jako teško zadržati posao ukoliko ga imate. Poslovi koji se u današnje vrijeme nude , su često ispod svakog ljudskog dostojanstva , sa mizernim platama , sa nedefinisanim radnim vremenom , a često i poslodavci ne ispunjavaju obaveze prema svojim radnicima.

 

Posla ima , ali većinom je to robovlasnički rad , mada realno mnogi mladi i ne žele da rade , a to se vidi po punim kafićima i kladionicama. U Srbiji postoji mnogo zanata koje više niko ne upisuje , pa je za njim potražnja velika. Na primjer mesarski zanat je prošle godine upisalo samo 250 učenika.

I dok mladi bježe od posla mesara , mnogi tržni centri naprosto vape za dobrim mesarom. Čak su neki privatnici nudili školama poticaje za ove učenike , u vidu stipendija , jer je potranja tolika da bi svi kapaciteti odmah mogli da dobiju posao. Početna plata mesara je oko 40 hiljada dinara , dok majstori mesari zarade i duplo , oko 80 hiljada dinara.