Ako ste u djetinjstvu imali upalu slijepog crijeva, obratite pozornost na pojavu ovih simptoma…povećan je rizik od raka.

Pacijenti koji su imali upalu slijepog crijeva i tom prilikom nisu operirani imaju veći rizik od karcinoma, rezultati su nove studije čije rezultate prenose zapadni mediji. Temelji se na pregledu američke Nacionalne baze podataka o pacijentima, a rizik je povećan kod osoba mlađih od 50 godina.

“Još uvijek nemamo dobar odgovor na pitanje zašto postoji povećan broj karcinoma”, rekao je dr. Michel Salazar sa Sveučilišta Yale, koji je vodio istraživanje.

Prije nego što pribjegnu operaciji slijepog crijeva, mnogi će liječnici pokušati pomoći bolesniku lijekovima ako je to moguće. No, dr. Salazar sada kaže da bi možda oni pacijenti koji su inače zdravi i mlađi, pa lako podnose operaciju, ipak radije izvadili slijepo crijevo kako bi se smanjio rizik od budućih karcinoma.

“Ako je bolesnik stariji, rizik od raka je manji, jer se ova vrsta raka razvija vrlo sporo. Kod njih je veći rizik od komplikacija operacije slijepog crijeva, pa odluku treba donijeti za svakog pacijenta pojedinačno, ovisno o svim tim parametrima. “, kaže dr. Salazar.

Simptomi upale slijepog crijeva uključuju upalu, kao i nadutost, bolove u trbuhu, zadržavanje tekućine u trbuhu, mučninu, povraćanje i promjene u pražnjenju crijeva.