Naime, u poslednjih nekoliko dana nam pristižu razne vijesti kada je koronavirus u pitanju. Dosta toga je aktuelno, kao što je uvođenje novih mjera zaštite, kao i otvaranje i zatvaranje granica. Takve odluke se svakim danom mijenjaju, te je narod u potpunosti zbunjen. Mediji su puni priloga i natpisa kada pričamo o tome koje se mjere uvode, a koje će još uvijek ostati iste. Tu se nalazi i dosta prijedloga Kriznog štaba koji se još uvijek razmatraju.

 Za sada je sigurno da se pojedine mjere definitivno uvode, te su građani Srbije veoma zbunjeni. Dosta njih ne zna koje mjere važe za teritoriju cijele Srbije, a koje samo za pojedine gradove, kao i opštine. Naime, potrebno je razjasniti neke stvari, a već od danas 17.07. stupaju nove mjere na području cijele Srbije. Naime, radi se o tome da je jedna od najvažnijih mjera obavezno nošenje maski na otvorenim prostorima. Na takvim prostorima se mora osigurati minimalna fizička distanca od 1,5 metara, što uključuje i razne redove, stajališta za javni prevoz, kao i ostala otvorena mjesta na kojima se okuplja veliki broj osoba.

Naime, u sljedeće mjere koje se uvode spada i zabrana okupljanja vise od 10 osoba na području cijele Srbije u zatvorenim, ali i u otvorenim prostorima. Na otvorenom prostoru je potrebno držati fizičkiu distancu, tako da će svaka osoba morati imati 4 kvadratna metra. Pored toga je najavljeno da će se često vršiti kontrole i inspekcije, te će svi oni koji se ne budu pridržavali ovih mjera biti sankcionisani.