Svi dobro znamo kako je voda izvor života, a ljudsko tijelo je inače sačinjeno 70% od vode, većina ostalih organizama na ovom svijetu živi od vode, koju nazivaju svemogućom tekućinom.

Ipak, mi ne cijenimo vodu koju imamo, ne možemo ni da zamislimo kako žive ljudi u predjelima gdje je čista voda za piće nedostupna.

Mi bahato trošimo vodu i nabijamo račun za istu, potrebno je u svakodnevnu praksu ubaciti neke jednostavne trikove da bismo uštedjeli vodu, možemo da uštedimo ko zna koliko litara vode, smanjit ćemo potrošnju, a s tim i račune koje plaćamo za silne litre vode koje potrošimo.

Preporučuje se prvenstveno kad ruke perete, zube, ili kad se brijete, da se zatvori česma dok se nanosi sapun pasta za zube, ili pjena za brijanje, jer se može mnogo litara vode uštedjeti na taj način.

Kad se tuširate ili kupate, zatvorite vodu obavezno dok na sebe nanosite šampone, gelove za tuširanje ili sapun, ovisi šta radite.

KAd suđe perete, najbolje je da sve sudove lijepo nakvasite u vodi, da česmu zatvorite, dobro istrljajte spužvom sve to i deterdžentom, onda ih na kamaru naslažete, zalijete vodom sve umjesto da pojedinačno radite to i istrošite po ko zna koliko litara, koji mogu da se uštede pofino.

Oni koji veš na ruke peru, iako imaju mašinu, neka dobro razmisle o tome, jer se pranjem na ruke 4 puta više potroši nego da operete u mašini, da ne pričamo u vremenu koje gubite dok na ruke perete, a i umarate se, a ovako vam mašina opere brzo.